Alle hverdage | 09:00 til 17:00

Appetitnedsættelse

Hjælp til vægttab: Sådan stopper du med at snacke

Står vægten stille, på trods af ihærdige forsøg på at tabe dig med både sund kost, motion og alverdens sunde vaner, der “virker”? Er du ved at miste modet og begyndt at lede efter forskellige ting, der kan give dig lidt gå på mod og motivation?

Eller er du begyndt at miste motivationen, og vælger sofaen frem for en gåtur, måske med en ekstra kop kaffe og et stykke kage, til at trøste dig selv lidt?

Der findes utallige forklaringer på, hvorfor vægten pludseligt står stille eller at du ikke taber dig, men snacking er blandt de hyppigste årsager til, at vægttabet går galt.

Omend årsagen til snacking er fordi du bliver ved at være sulten eller fordi du trøstespiser lidt her og der, så er der hjælp at hente. Du kan med en række lette tips tage kontrol over de dårlige vaner, og samtidigt med lidt hjælp fra naturlige appetitnedsættende piller, til at få styr på din appetit.

Der kan være utallige årsager til, at du ikke taber dig - en af dem er, at du ikke har sunde spise vaner eller at du ikke er opmærksom på, hvad du faktisk spiser

Hvorfor taber jeg mig ikke?

Du er sikkert kommet godt i gang med din vægttabsrejse - du følger alle gode råd og gør alt hvad de kloge siger. Nye spisevaner, med lækre sunde retter til morgenmad, frokost og aftensmad, mere vand og mere motion, og ikke dessert efter aftensmad mere for at have et kalorieunderskud hver dag. Det hele kører bare på skinner!

Men, vægten på skalaen rykker sig ikke og tøjet er ikke begyndt at sidde løsere på dig. Det er ikke til at forstå, fordi du følger de opskrifter, der skal hjælpe med vægttab, og du når dine 10.000 skrift om dagen - og træning 2 gange om ugen! Hver mere skal der til?

Vægttab tager tid og vedholdenhed, og at tålmodighed er en dyd - dette ved du sikkert godt. Men nogle gange er det svært at blive ved at være tålmodig. Og så stor en forskel gør det vel ikke, hvis du en fredag aften spiser det stykke kage eller to portioner af den sunde ret, fordi du er ekstra sulten efter træning.

Dette er også rigtigt nok, for du bør bestemt ikke sulte dig selv eller undvære alle livets glæder, hvad end det er to portioner, fordi du er utroligt sulten, et glas rødvin til en lækker ret, et enkelt stykke kage eller chips til fredagsfilmen.

Men hvor ofte finder du dig selv med hovedet i køleskabet eller i det famøse slikskab, uden at medregne det i hvad du indtager i løbet af dagen? Måske du siger til dig selv, at du bare lige vil se, om der er noget der kan tilfredsstille den søde tand eller holde sulten for døren, indtil det næste måltid. Bare en hurtig snack.

Desværre kan dette være årsagen til, at du ikke taber dig, fordi du får indtaget for mange kalorier igennem dine daglige snacks - og du ikke tæller dem med i dit daglige kalorieindtag.

Udover at kunne være årsagen til at du ikke taber dig, så kan dine snacking vaner faktisk også fortælle dig, hvor du måske ikke har dine vægttabs rutiner helt i balance. Der findes nemlig en række ting, der kan bidrage til at du snacker - selvom du reelt ikke har lyst!

  1. Mangel på søvn. Søvn er yderst vigtig for din krop og for din sundhed. Det er nemlig der, din krop restituerer og lader alle sine batterier op, noget der er essentielt for at din krop, kan fungerer optimalt og for at du kan nyde hver dag.

  2. “Søvn” i sig selv, er dog ikke nok. Det handler om kvalitetssøvn - en god nats uafbrudt og dyb søvn. Det er nemlig denne type søvn, der bidrager til balance i for eksempel hormoner i kroppen, som igen har indflydelse på din sult, og på hvordan din krop reelt reagerer på motion og mad.


  3. Ubalanceret kostvaner. Dette siger sig selv for de fleste. Dine dine generelle madvaner og kostvaner er afgørende for din energi, og for hvordan du behandler og tænker om mad i mellem hovedmåltiderne.

  4. At have ubalancerede kostvaner kan nemlig bidrage til, at du ikke får nok næringsstoffer eller føler nok “mæthed” til at holde fingrene fra snacks. Dårlige kostvaner, for eksempel for meget forarbejdet mad, fedtrig mad eller sukkerholdig mad, eller at undgå morgenmad, kan nemlig skabe forårsage snackingvaner og cravings.

    Din krop reagerer netop både på, hvad du spiser, og hvad du ikke spiser. Så hvis du spiser sukkerholdig med, som optages hurtigt i kroppen, vil din krop skrige på mere mad og energi så snart den energi er opbrugt.

    Det er derfor vigtigt at fokusere på de afbalancerede måltider, med gode proteiner, fibre og kulhydrater, så du ikke blot får en god mæthedsfornemmelse, men også får netop den type energi, der holder dig kørende i lang tid.

    At undgå at spise måltider, såsom morgenmad, er også en fælde som mange falder i, for at skære ned på kalorier. Dette kan være stressende for din krop og kan ligeledes betyde, at du begynder at kræve snacks og sukker.

  5. Kedsomhed. Denne er vidst de flestes største fjende. Kedsomhed, eller måske frustration eller følelser, du ikke ved hvad du skal gøre med, kan meget hurtigt betyde at du falder i snack fælden, og begynder at spise.

Der findes heldigvis mange ting du kan gøre, for at få bedre styr på dine snacking vaner, for eksempel at forberede dem og forbedre dine spisevaner

Få styr på appetiten - og på de skyldige snacks

Den gode nyhed ved alle årsagerne til snacking er dog, at du sagtens kan gøre noget ved dem. Her får du en række lette tips og tricks, der kan hjælpe dig med at kontrollere din appetet, vælge de sunde snacks til vægttab og generelt bare være en hjælp til vægttab.

  • Spis tre hovedmåltider. Sørg for at få dine tre hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad, hvis du er i tvivl), og sørg for at nyde dem. Hvis du er sørger for at få dem, og sørger for at de giver dig en mæthedsfornemmelse, så er risikoen for snacking meget lavere.
  • Og forsøg ikke at lade der gå for meget tid i mellem dine måltider. Spis morgenmad indenfor de første to timer, du står op, og indtage dit næste hovedmåltid inden der er gået 6 timer - og det samme med det næste. Dette vil bidrage til mere stabilt blodsukker og stabilt energiniveau, så du ikke får samme sukkertrang.

  • Forbered og plan dine snacks. Selvom du spiser dine tre hovedmåltider, så vil du de fleste dage opleve sult imellem dem. Du kan dog med fordel planlægge og forberede dine snacks fra morgenstunden, så det er svært at falde i chokolade fælden.

  • Ligesom du laver en madpakke, kan du forberede en snack-kasse til formiddagen og til eftermiddagen, fyldt med sunde snacks til vægttab, såsom frugt, grøntsager, lidt nødder og måske en figenstang eller en proteinbar.

    Samtidigt kan dette hjælpe dig med kun at købe de snacks, du faktisk gerne vil tillade dig selv at spise i løbet af ugen, frem for chokolade, muslibarer og chips. Planlæg og køb kun det, det passer i dine planer og til dine mål.

  • Få styr på din appetit. Og hvis du bare ofte og let føler dig sulten, kan du overveje at få lidt hjælp til at styre appetitten med appetitnedsættende piller. Disse kan på naturlig vis hjælpe med at håndtere din appetit, så du ikke spiser unødvendige snacks.

  • De er baseret på naturlige ingredienser, så du kan føle dig tryg ved at spise dem, og samtidigt vide, at du holder sig på rette kurs til at nå dine mål.

  • Spis, mens du spiser - multitask ikke. Særligt efter corona og lockdown, hvor mange arbejdede hjemmefra, er det blevet en vane at spise imens man sidder og arbejder - eller bare generelt, imens man laver andre ting, såsom at se film, spille brætspil eller snakke med venner og veninder.

  • Dette er dog ikke en særlig god ide, for hvis du spiser imens du er optaget af noget, der reelt kræver al din opmærksomhed, vil du glemme at fokusere på, om du er sulten eller mæt, og helt glemme hvor meget du spiser.

    Forsøg derfor at undgå at lave noget, der kræver din opmærksomhed, i mens du spiser, for at du ikke får spist for meget.

  • Tænk dig om - hvorfor har du lyst til en snack? Der kan mange årsager til, at du åbner slikskabet eller køleskabet. Keder du dig? Er du frustret, vred eller ked af det, måske? Der er rigtig mange, der snacker baseret på følelser eller fordi de gerne vil undgå noget.

  • Så spørg dig selv, næste gang du får lyst til en snack, om du er sulten eller om der er noget andet, der ligger og trykker.

Der er derfor mange måder hvorpå, du kan på hjælp til vægttab ved at lære at kontrollere dine spisevaner - og det er slet ikke så svært, som det lyder.

Skulle du lede efter en anden form for underholdning, til at bidrage til at kontrollere snacking eller afholde dig fra at gå efter dem, så kan du enten gøre det til en konkurrence at vælge de sunde snacks.

Andre interessante artikler