Hvad er ayurveda?
Ayurvedisk medicin (eller bare ayurveda) stammer fra det indiske subkontinent og er en traditionel plantebaseret helbredelsesmetode. Navnet ayurveda kommer fra sanskrit, hvor ordet ayur betyder liv og veda betyder viden - sammen bliver det til viden om liv. Det kan dateres over 3.000 år tilbage og siges at være en af verdens ældste måder at helbrede på, som stadig praktiseres, selvom det nu mere ses som et supplement eller alternativ til andet medicin.
Ayurveda baserer sig på en balance mellem krop, sind og sjæl, og hvordan dit generelle helbred og velvære er bundet til en ligevægt mellem disse. Fokus er derfor på at holde de tre områder i balance for at fremme helbredet i stedet for at bekæmpe specifikke sygdomme, som moderne medicin gør. Det er grunden til, at ayurveda opmuntrer til en bestemt livsstil, så du ikke bliver syg på grund af en ubalance.
Hvordan virker ayurveda?
Ayurveda virker ved at holde krop, sind og sjæl i balance for at holde dig sund. Hvis din krop er i ubalance, så kan en ayurvedisk behandling hjælpe. Mange behandlinger begynder med en renselsesprocess for at rense dig indefra og fjerne giftstoffer fra fordøjelsessystemet. Derefter følger en traditionel behandling med særlig kost lavet af ayurvediske ingredienser og meditations- og yoga-øvelser. Formålet er at eliminere urenheder, øge immunsystemet, reducere stress og understøtte harmoni mellem krop, sind og sjæl.
De tre doshaer og din ayurvediske kropstype
Dem der praktiserer traditionel ayurveda tror på, at alle er lavet af op til fem elementer: jord, vand, ild, luft og verdensrum. Elementerne er kombineret i kroppen for at skabe tre energier, der kaldes doshaer. De bestemmer hvordan din krop virker, og selvom alle besidder en blanding af de tre energier, er der normalt en, der er stærkere og giver dig din personlige ayurvediske kropstype. Hver dosha kontrollerer forskellige kropsfunktioner, så dine chancer for at få sundhedsmæssige problemer afhænger af balancen mellem dine specifikke doshaer.
Vata dosha (verdensrum og luft)
Vata dosha siges at være den mest kraftfulde af de tre doshaer og kontrollerer basale funktioner som celledeling, blodgennemstrømning, vejrtrækning, hjertefunktion, sind og bortskaffelse af affaldsstoffer gennem tarmene. Hvis vata dosha er din hovedtype, er du måske mere tilbøjelig til at få problemer med gigt, astma, angst, hjerte og hud. Det antages, at personer med vata dosha som hovedtype kan blive ekstra forstyrret af sorg, frygt og mangel på søvn.
Pitta dosha (ild og vand)
Pitta dosha-energien styrer stofskifte, fordøjelse og hormoner relateret til appetit. Hvis pitta dosha er din hovedtype kan du derfor være mere tilbøjelig til at få problemer med infektioner, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og Crohns sygdom. De mest almindelige årsager, der menes at forstyrre pitta dosha-energien er blandt andet for meget sol og for krydret eller sur mad.
Kapha dosha (vand og jord)
Den tredje og sidste energi kaldes kapha dosha og styrer vægt, immunsystem, kropsstyrke og muskelvækst. Hvis dette er din hovedtype vil du være mere tilbøjelig til at få problemer med kræft, overvægt, vejrtrækning, kvalme og sukkersyge. Der er mange måder at forstyrre kapha dosha-energien, men nogle af dem inkluderer at indtage for meget salt, sukker og vand og at sove midt på dagen.
Vata dosha (verdensrum og luft)
Kontrollerer blodgennemstrømning, vejrtrækning, hjerte, sind og bortskaffelse af affald.
Kan føre til problemer som gigt, astma, angst, hjerte- og hudproblemer.
Forårsaget af sorg, frygt og søvnmangel.
Pitta dosha (ild og vand)
Kontrollerer stofskifte, fordøjelse og hormoner relateret til appetit. Kan føre til problemer infektioner, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og Crohns sygdom. Forårsaget af for meget sol og for krydret eller sur mad.
Kapha dosha (vand og jord)
Kontrollerer vægt, immunsystem, kropsstyrke og muskelvækst. Kan føre til problemer med kræft, overvægt, vejrtrækning, kvalme og sukkersyge. Forårsaget af at indtage for meget salt, sukker og vand og at sove midt på dagen.
Hvorfor er mad så vigtigt i ayurveda?
I modsætning til det vestlige samfund, hvor mad hovedsageligt ses som en kilde til brændstof, ser dem der praktiserer ayurveda det som meget mere. De tror, at hvis vi spiser en balanceret og sund kost, så trives vi bedre og fodrer samtidig vores sind og sjæl.
Ayurvedisk kost er baseret på seks forskellige smage: sød, salt, sur, bitter, skarp og astringerende. Hver af disse spiller en rolle i kroppen, og hvis vi får et måltid, der indeholder alle seks smage, så vil vi være tilfredse i vores krop såvel som i vores sind og sjæl. Det er grunden til, at mange ayurvediske fødevarer er planter, urter og krydderier, der tilsammen kan give alle smagene i ét måltid.
Traditionel ayurvedisk medicin og ingredienser
For at imødekomme alle seks smage er der mange forskellige og populære ayurvediske fødevarer. Der siges at være over 600 urter, som bruges i ayurvedisk medicin - hver med sin smag, fordele og anvendelser. De mest almindelige er:
- Ashwagandha
- Bramhi
- Ingefær
- Sort pebber
- Ghee (klaret smør)
- Kardemomme
- Spidskommen
- Amalaki
- Neem
- Triphala
- Arjuna
- Shatavari
- Guggal
- Haritaki
- Gotu Kola
- Manjistha
- Gurkemeje
- Amla
Oversigt
Ayurveda er en fantastisk praksis og en god måde at balancere dit helbred og velvære. Selvom det ikke er beregnet til at helbrede sygdomme og du derfor stadig behøver vestlig medicin, så kan ayurvediske ingredienser og praksisser hjælpe med at holde din krop i balance. Det kan være en god måde at passe på dig selv og få et sundere, gladere og mere balanceret liv.