Alle hverdage | 09:00 til 17:00

Filtre

Type

Pris

155 kr. 225 kr.

Etiket

Stjerner

K-vitamin

Alle produkter i denne kategori

K-vitamin kosttilskud

Selvom K-vitamin ikke er et af de vitaminer, som har stor udbredelse blandt danskerne, så er det faktisk et meget vigtigt vitamin for dit velvære og sundhed. Vitaminet findes både som K1 og K2-vitamin, og er essentielt for dine knogler og til at vedligeholde blodets evne til at størkne.

Men hvad er vitamin-k egentlig godt for, og hvad er symptomerne på K-vitaminmangel? Læs videre for at blive klogere på K-vitamin.

Hvad er K-vitamin?

K-vitamin, der også ofte skrives som vitamin K, har fået sit navn fra koagulation, som er blodets evne til at størkne. Vitaminet blev første gang fundet af den danske biokemiker Henrik Dam i 1935, og i 1943 fik han Nobelprisen for sin opdagelse af vitaminet.

K-vitamin er som sagt vigtigt for blodets evne til at størkne (koagulere), og i dag får de fleste nyfødte en indsprøjtning med K-vitamin lige efter fødslen for at forebygge mangelsygdomme

K-vitamin findes i mange forskellige former, men opdeles ofte i to undergrupper, og man skelner typisk ikke mellem de to former:

  • K1-vitamin: også kaldet fyllikinon, som er et fedtopløseligt vitamin, som findes helt naturligt i grønne bladgrøntsager.
  • K2-vitamin: også kaldet menakinon, som ligeledes er et fedtopløseligt vitamin, som findes i animalske fødevarer og fermenterede sojabønner. K2-vitamin dannes også helt naturligt af bakterier i tarmene.

Hvad vil det sige, at K-vitamin er fedtopløseligt?

K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Men hvad betyder det egentlig?

Fedtopløselige vitaminer opløses af fedt under fordøjelsen, hvorefter kroppen optager vitaminet.

Hvilket også er årsagen til, at man ikke bør spise en alt for fedtfattig kost, når man tager K-vitamin-kapsler, da det hæmmer optagelsen af vitaminet.

Det betyder selvfølgelig ikke, at man behøver at proppe sig med fedt for at være sikker på at få det bedste ud af sine K-vitamin-tilskud. Man skal blot spise små mængder, da det bidrager til at øge optaget af K-vitamin.

Alle former for fedt er gode, når man vil øge K-vitamins optag. Lidt olie i maden, en ostemad, fed fisk, en håndfuld nødder eller brød med mange frø i er alle perfekte.

Hvad er K-vitamin godt for?

Når du køber K-vitamin-tilskud, vil du ofte se, at der står følgende på dem:

  • K-vitamin bidrager til en normal størkning af blodet (koagulation)
  • K-vitamin bidrager til at vedligeholde normale knogler.

Og det er netop det, som K-vitamin er godt for - altså til at vedligeholde normale knogler og en normal størkning af blodet.

Hvilket er ret vigtigt. For hvis blodet ikke størkner - eller koagulerer - som det skal, har man en tendens til at få blå mærker meget let samt sår og næseblod, der ikke stopper med at bløde.

K-vitamin er ligeledes essentielt for knoglerne, da vitaminet er vigtigt i dannelsen af proteinet osteocalcin, der indlejrer calcium, som er vigtigt for at have normale knogler.

Hvad er symptomerne på K-vitaminmangel?

K-vitaminmangel i Danmark er relativt sjældent, især hvis man spiser sundt og varieret. Men hvis du har fordøjelsesproblemer og din tarmflora ikke fungerer optimalt, har din krop svært ved at omdanne K-vitamin i tarmene. Hvilket altså kan føre til K-vitaminmangel.

Hvis man mangler vitamin-K, påvirkes blodets evne til at størkne, altså koagulere. Derfor kan man have en tendens til øget blødninger; eksempelvis at man har let ved at få næseblod, blå mærker, kraftig menstruation eller dårlig sårheling.

K-vitaminmangel er almindeligt forekommende hos nyfødte, da nyfødte børn først kan danne K-vitamin efter nogen tid. Derfor får nyfødte børn også en indsprøjtning med vitamin-K lige efter fødslen.

Mangel på K-vitamin kan ligeledes ske ved længere tids brug eller overforbrug af følgende:

  • mod forstoppelse
  • Blodfortyndende præparater med warfarin og dikumarol
  • Slankemidlet Xenical
  • Antibiotika behandling
  • Syreneutraliserende midler
  • Acetylsalicylsyre-præparater

Hvis du mistænker, at du lider af K-vitaminmangel, bør du altid opsøge læge, som efter en undersøgelse kan vurdere, om du skal have yderligere behandling eller om du skal overveje at tage K-vitamin-piller eller K-vitamin-kapsler.

Er der bivirkninger ved K-vitamin?

Der er ingen kendte bivirkninger ved indtagelse af K-vitamin-tilskud. Vi anbefaler dog, at du følger den anbefalede dagsdosis, som står på K-vitamin-kosttilskuddet. For selvom der ikke er kendte bivirkninger ved at tage normale doser K-vitamin, er der øget risiko for bivirkninger, hvis man overdoserer fedtopløselige vitaminer.

Fedtopløselige vitaminer bliver i modsætning til vandopløselige vitaminer nemlig ikke skyllet ud med urinen, hvis du indtager mere, end du har brug for. Derved kan der ved en overdosering af K-vitaminer ske det, at de overskydende vitaminer bliver ophobet i lever og fedtvæv.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke indtager mere K-vitamin, end der står på dit K-vitamin-tilskud, og at du dermed følger den anbefalede dagsdosis.

Hvem må ikke tage K-vitamin-tilskud?

Selvom der ikke er nogle registrerede bivirkninger ved at tage K-vitamin-kapsler eller K-vitamin-piller, er der bestemte personer, som bør afstå fra at tage vitaminet.

Det er især personer, der tager blodfortyndende medicin, som ikke bør tage K-vitamin. Vitaminet bidrager nemlig til at hæmme virkningen af blodfortyndende medicin, da vitamin K bidrager til at vedligeholde en normal størkning af blod.

Så hvis du tager blodfortyndende medicin, bør du rådføre med egen læge, inden du overvejer at tage et kosttilskud med K-vitamin.

Hvilke fødevarer indeholder K-vitamin?

Det K-vitamin, man indtager via kosten, er primært K1-vitamin, da det findes helt naturligt i mange grønne bladgrøntsager. En rigtig god kilde til vitamin K er persille, som indeholder hele 790 K1-vitamin pr. 100 gram. Andre gode kilder til K1-vitamin er spinat, broccoli, grønkål, spidskål, salat og generelt grønne kål og salater. Derudover er bælgfrugter som mungbønner, soja, gule ærter, æg, indmad og kornprodukter gode kilder.

Hvis du er på jagt efter fødevarer med K2-vitamin, skal du i stedet vælge æg, kød, ost og fermenterede fødevarer. Her kan man især anbefale gærede sojabønner (Natto). Derudover produceres K2-vitamin helt naturligt i dine tarmbakterier.

Køb K-vitamin tilskud med 100% tilfredshedsgaranti

Hos WeightWorld har vi flere forskellige vitaminpiller med K-vitamin, som kan bidrage til at give dit velvære et naturligt løft.

Vores K-vitamin-kosttilskud er lavet af premium ingredienser, og er lavet med dit velvære og sundhed i fokus.

Derudover giver vi 100% tilfredshedsgaranti på alle vores K-vitamin-tilskud, uanset om de er i pille- eller kapselform, så du dermed er sikker på, at du får det bedste af det bedste.

Vi har flere forskellige K-vitamintilskud. Nogle af dem indeholder kun K-vitamin, der bidrager til en normal størkning af blodet og til at vedligeholde normale knogler, mens andre indeholder en sammensætning af flere forskellige vitaminer og mineraler.

Så vælg det kosttilskud med vitamin K, der passer til netop dine behov blandt vores udvalg af K-vitamin--kapsler.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at resultaterne af vores produkter kan variere ved hver enkelt bruger. Du bør altid bruge disse produkter i forbindelse med en varieret kost og regelmæssig motion. Alle kundeudtalelser på vores hjemmeside er ægte.