Den 4. marts 2025 er det (endelig) international pandekagedag - en af de dage på året, som vi alle ser enormt frem til, for hvem nyder ikke en undskyldning for at kunne spise pandekager?
Men var du klar over, hvorfor vi egentlig holder pandekagedag? Det er nemlig ikke bare en dag, der er blevet opfundet af pandekage-elskere (selvom vi godt kunne forstå hvorfor, hvis det havde været tilfældet!).
Det er oprindeligt en kristen tradition kaldet “hvide tirsdag”, der altid falder tirsdagen efter fastelavn. Den kaldes “hvide tirsdag”, fordi man efter sigende skulle tømme køkkenet for alle hvide ingredienser, herunder sukker, mel og mælk op til fasten.
Med fasten mener vi de 40 dage før påskelørdag, som officielt starter dagen efter pandekagedag. Dette falder også sammen med vores elskede fastelavn, som er en fejring af, at vi nu træder ind i fasten. Men nok om det. Dette er ikke en historietime - lad os fokusere på de lækre pandekage-opskrifter!
Opskrifter på (sunde) pandekager til hvert måltid
Da pandekagedag kun afholdes én gang om året, handler det om at få mest muligt ud af dagen. Derfor har vi selvfølgelig samlet en række pandekage-opskrifter til dig, så du som en anden Rasmus Klump med god samvittighed kan spise pandekager hele dagen. De er lækre og lette af smække sammen, men vigtigst er de alle smækket med sunde ingredienser..
Lækre, proteinrige og sunde bananpandekager til morgenmad
Denne pandekage-opskrift er perfekt som en god start på dagen - de er fyldt med protein, så de giver dig en mæthedsfornemmelse op ad formiddagen, og så smager de bare lækkert!
Du skal bruge:
- 1 banan
- 2 æg
- 50 g havregryn
- 2 spsk. hvedemel
- 50 g proteinpulver (du vælger helt selv)
- 1,5 dl mælk
- 1 tsk bagepulver og 1 tsk vaniljepulver
Sådan gør du:
- Mos bananen godt i en skål med en gaffel (eller brug en stavblender).
- Tilsæt både æg og havregryn til den moste banan og mix det godt sammen.
- Tilsæt mel, mælk, proteinpulver, bagepulver og vaniljepulver, og mix det igen grundigt sammen.
- Varm en stegepande og begynd nu at lave pandekagerne. Vi anbefaler, at du laver dem mellemstore og tykke, så du let kan stable dem, når de er færdige. Steg dem indtil de er gyldenbrune.
- Server dem med frisk frugt, vaniljeyoghurt eller hakkede nødder – her vælger du helt selv, det afhænger af dine personlige præferencer.
Smagfulde og lette pandekager med match te pulver
Disse pandekager er lækre i sig selv, men de er også uimodståelige med fyld i. Så uanset om du er til pandekager med kylling og stegte grøntsager, eller pandekager fyldt med hummus og falafel, så er denne sunde pandekageopskrift perfekt.
Du skal bruge:
- 4 æg
- 250 ml boghvedemel
- 250 ml mælk
- 100 ml vand
- 50 ml matcha te pulver (som du kan finde lige her)
- Kokosolie efter behov
- Et lille drys salt
Sådan gør du:
- Sigt boghvede melet i en skål, tilsæt matche te pulver og salt og bland de tørre ingredienser sammen i en skål.
- I en anden skål skal du piske æg, mælk, vand og kokosolie sammen.
- Tilsæt nu halvdelen af melblandingen til de våde ingredienser, og bland dem godt sammen, inden du tilsætter den sidste halvdel.
- Varm nu en pande op og tilsæt olie, så du kan begynde at stege dine pandekager.
- Disse pandekager er bedst som crepes, så lav nogle lækre tynde pandekager.
Super green pandekager med spinat og laks til frokost/aftensmad
Disse pandekager har ikke kun en flot grøn farve, de er også propfyldt med næringsstoffer, der forkæler både dine smagsløg og velvære. Så skynd dig hellere at prøve dem af:
Det skal du bruge:
- 130 g spinat
- 130 g havregryn
- 3 æg
- 2 dl mælk
- 1-3 tsk super green pulver (du kan få det her)
- 1 tsk salt og sort peber
Sådan gør du:
- Prop alle ingredienserne i en blender og blend dem godt sammen. Lad nu dejen stå i ca. 10 minutter på køkkenbordet og hvile.
- Varm en stegepande op, og begynd at stege madpandekagerne. De kræver ca. 2 min på hver side.
- Fyld hver pandekage med røget laks, frisk avocado, frisk spinat og dressing, alt efter hvad du bedst kan lide.
Sprød kartoffelpandekage til frokost eller aftensmad
Du kan spise denne pandekage som den er, eller tilsætte eksempelvis stegt kylling og grøntsager med en lækker krydret dressing og en side-salat. Den passer perfekt til en let aftensmad og til en hel dag af pandekager, da den netop er så forskellig fra de øvrige.
Du skal bruge:
- 4 bagekartofler
- 2 spsk hvedemel
- 1 håndfuld persille
- 1 æg
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Skræl kartoflerne og riv dem på den grove side af et rivejern. Klem derefter væsken ud af de revne kartofler og læg dem i en skål.
- Tilsæt hvedemel, æg, finthakket persille, salt og peber, og rør godt rundt.
- Varm nu en stor stegepande op med en god sjat olivenolie.
- Fordel dejen på panden til en stor pandekage, ca. 1.5 cm tyk hele vejen rundt. Lad den stege i ca. 15 minutter på hver side, og sørg for at skrue ned til et lavere blus efter ca. 5 minutter på hver af siderne (med andre ord: undgå at brænde den på).
Pandekageopskrift med bær - perfekt til dessert
Disse pandekager er perfekte til friske frugter, vaniljecreme, flødeskum og chokoladedrys – de er ideelle til dessert, og kun din fantasi sætter grænser for, hvor lækre du kan lave disse.
Det skal du bruge:
- 1 banan
- 1,5 dl havregryn
- 2 æg
- 1,5 dl blåbær
- 0,5 tsk vaniljepulver
- 0,5 tsk bagepulver
- 1 spsk citronsaft
- Fintrevet skal fra en halv citron
Sådan gør du:
- Blend alle ingredienserne (undtagen blåbær) sammen til en god og jævn blanding, og lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
- Varm en stegepande op, så du kan stege pandekagerne. Lav ikke pandekagerne for store – de skal være tykke og luftige, så du kan stable dem.
- Så snart du fylder en klat dej på panden, skal du drysse blåbær ud over pandekagen, så de bliver stegt ind i selve pandekagen. Vend dem, når de slipper let, og lad dem blive gyldenbrune på hver side.