Altid 100% tilfredshedsgaranti
Din tilfredshed er vores prioritet
Fri fragt på ordrer over 499 kr*
Til døren eller valgfri butik indenfor 1-2 hverdage
WeightWorld Kundeklub
Opspar point & nyd eksklusive rabatter
Velvære
Vinterdepression: Føler du dig deprimeret og konstant træt om vinteren?
Vinter i Danmark kan være en skøn tid med et skønt snevejr, der indbyder til kælkning med børnene uden for og hygge med kakao og hjemmebagte speltboller, når man kommer hjem.
Men det danske vejr kan være meget lunefuldt, og bare fordi, at det er vinter, betyder det ikke, at det bliver den drømmevinter, som man mindedes, fra dengang man var lille barn.
For ofte er det faktisk sådan, at den danske vinter mest af alt er deprimerende trist og mørk, og derfor får mange danskere også det, som man kalder en vinterdepression.
Altså hvor man er i dårligt humør uden grund, føler sig mindre social, konstant træt og oplever en modløshed over livet generelt.
Men hvad er det egentlig, hvordan kan du undgå eller forværre din depression, og hvad kan du gøre for at få mere energi samt et bedre humør om vinteren? Læs videre og bliv klogere på emnet.
Hvad er en vinterdepression?
En vinterdepression er en sæsonafhængig affektiv lidelse (SAD), der er defineret som en tilbagevendende depression, som begynder og bedrer sig omtrent samme tid hvert år
Selvom det er almindeligt at være mere træt om vinteren, er en vinterdepression kendetegnet ved udpræget træthed, mangel på energi og modløshed.
Mange, der oplever disse symptomer om vinteren, bliver også triste, men i modsætning til en 'almindelig' depression, oplever man med en denne form for depressive tilstand hverken håbløshed eller selvmordstanker.
Derudover oplever flere også øget appetit og lyst til søde sager, og tager dermed på i vægt. Mange har ligeledes brug for ekstra søvn for at kompensere for den manglende energi og udtalte træthed.
Der er dog ikke tale om en selvstændig diagnose, og psykologer og læger bruger i stedet de almindelige kriterer for depression, når de stiller diagnosen.
Det betyder kort sagt, at du inden for mindst 14 dage skal have oplevet mindst to af følgende symptomer:
- At du føler dig nedtrykt eller trist
- Oplever manglende/nedsat lyst eller interesse for ting, som du plejer at interessere dig for
- Mangler energi, er usædvanligt træt eller modløs
Derudover vil du også ofte blive diagnosticeret med en vinterdepression, hvis du oplever mindst to af følgende ledsagesymptomer:
- Oplever lavere selvtillid eller selvfølelse
- Føler skyld eller bebrejder dig selv
- Tænker på selvmord eller død
- Oplever koncentrationsbesvær eller har svært ved at tænke klart
- Føler dig urolig, rastløs eller hæmmet i dine bevægelser
- Søvnløshed eller sover dårligt
- Føler ændret appetit, tager på eller taber dig
Selvom der ikke findes en officielt statistik på det, så mener eksperter, at op imod 5-10% af den danske befokning har problemer med vinterrelaterede depressive symptomer i større eller mindre grad hvert år.
Hvad er årsagen til vinterdepression?
Man mener, at den primære årsag til vinterdepression er manglen på dagslys. Men sandheden er faktisk, at der ikke findes et præcist svar på, hvorfor nogle mennesker føler sig ekstra modløse, triste og trætte om vinteren.
På den nordlige halvkugle bliver dagene kortere og nætterne længere, og en af teorierne omkring årsagen til den tilbagevendende depressive tilstand om vinteren er også, at man ganske enkelt ikke får D-vitamin nok grundet den nedsatte eksponering over for sollys.
Dertil viser flere undersøgelser, at biologiske ændringer i hjernen kan føre til den depressive tilstand, og at det muligvis er grundet udsving i hjernens signalstoffer serotonin og noradrenalin, som kan forekomme i mindre mængder end normalt.
Serotonin- og noradrenalinniveauet i hjernen svinger i takt med årstiden blandt andet afhængigt af lyset, og disse signalstoffer bidrager blandt andet til din appetitregulering samt dit humør.
Der er også teorier om, at signalstoffet melatonin kan spille en rolle i forhold til udviklingen af en depressiv tilstand om vinteren. Melatonin er nemlig et hormon, som bidrager til at regulere din døgnrytme. Denne teori er dog ikke videnskabeligt bevist, og kræver videre undersøgelser.
Derudover er der også meget, der indikerer, at din personlighed kan spille en rolle. Nogle er ganske enkelt mere sårbare end andre i forhold til at udvikle en vinterdepression, og hvis man eksempelvis er stresset øges risikoen ligeledes for at blive ramt af manglende enegi, modløshed eller andre symptomer.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre vinterdepression?
Vinterdepression kan i mange tilfælde forebygges med de rette metoder. For det første er det vigtigt, at du kommer ud mindst én time om dagen i løbet af efterår- og vintermånederne, helst når det er lyst udenfor.
Derudover kan det også hjælpe at rejse sydpå til et solrigt og eksotisk land først på vinteren, da du på den måde kan få tanket batterierne op til at tackle de ofte deprimerende og mørke måneder i det danske vinterhalvår.
Men hvis økonomien eller tiden ikke rækker til en tur til Thailand for at solbade på en lækker paradisstrand, kan du også overveje lysterapi.
Lys mod vinterdepression er efterhånden blevet en meget udbredt behandlingsform, da man undgår at skulle tage piller. Det er dog vigtigt at påpege, at det ikke virker på alle.
Behandlingen er meget simpel og består af, at man sidder foran et særligt lysapparat og modtager lys en halv til flere timer om dagen i løbet af de mørke vintermåneder.
Det erstatter ikke sollys, og hjælper ikke kroppen med at producere D-vitamin, men det kan have den effekt, at du får mere energi og kan bidrage til at afhjælpe den modløshed og mangel på energi, der er almindelige symptomer på en vinterdepression.
Hvilke vitaminer mangler man om vinteren?
Mangel på eksempelvis D-vitamin kan føre til, at man føler sig konstant træt, modløs, udmattet og føle sig mindre social på grund af den manglende energi. Det er også en af de primære årsager til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne tager et D-vitamintilskud dagligt i vinterhalvåret.
Men det er ikke kun et underskud af D-vitamin, som kan bidrage til at forværre din mentale sindstilstand i løbet af de kolde vintermåneder.
Med de i tankerne har vi udvalgt otte kosttilskud propfyldt med vitaminer, mineraler og superfoods, der kan hjælpe dig med at komme igennem vinteren og efteråret med masser af energi og mentalt overskud.
1. Astaxanthin kapsler
Astaxanthin har fra naturens side et højt indhold af klorofyl, hvilket er perfekt i løbet af de kolde vintermåneder, da det kan bidrage til at give dig et tiltrængt skud energi! Derudover er anstaxantin 550 gange mere effektiv end E-vitamin som anxioxidant og mere end 6000 gange stærkere end C-vitamin, som er essentielt for at have et stærkt immunforsvar. På den måde får du med et astaxanthin-tilskud både fornyet energi og boostet dit immunforsvar, hvilket i den grad er tiltrængt i de kolde vintermåneder, hvor en depressiv tilstand for mange lægger sig som en tung dyne over ens energiniveau og humør.
2. Liposomal C-vitamin 1000mg
Mangel på C-vitamin kan føre til, at man konstant er træt, udmattet, irritibal og modløs - altså alle symptomer, som er kendetegnet ved en vinterdepressiv tilstand. Derfor er det også vigtigt, at du får fyldt dine depoter op med liposomal C-vitamin i løbet af vinterhalvåret, da det netop kan bidrage til at reducere træthed og udmattelse og dermed bidrage til at give dig fornyet energi til at tackle de kolde danske vintermåneder.
3. Liposomal D3- + K2-vitamin-dråber
D-vitamin kaldes ofte "solstrålevitaminet", og Sundhedstyrelsen anbefaler, at alle voksne danskere tager et tilskud D-vitamin under de kolde vinter- og efterårsmåneder, da det kan hjælpe med at vedligeholde et normalt immunforsvar, knogler og tænder. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage D-dråber med K2-vitamin, især hvis du frygter en snigende vinterdepression, da det kan bidrage til at booste dit immunforsvar og dermed beskytte mod andre sygdomme, der blot kan forværre den depressive tilstand.
4. Montmorency Kirsebær-kapsler
Hvis du har problemer med søvnmangel, tankemylder og generel dårlig søvn, så overvej at tage et tilskud med montmorency kirsebær. Foruden at være rige på antoixidanter, A- og C-vitamin, der er sunde for dit immunforsvar, er montmorency kirsebær propfyldte med melatonin, der kan bidrage til en bedre søvnrytme, hjælpe med søvnløshed og fremme en normal søvn. Hvilket er ideelt, hvis du i vinterhalvåret mangler energi og oplever søvnproblemer.
5. Quercetin Complex
Udover at booste dit immunforsvar samt reducere inflammation i kroppen viser flere videnskabelige studier, at superfooden quercetin kan have en positiv effekt på dit humør.. Det skyldes blandet andet, at quercetin kan bidrage til at booste signalstoffet serotonin, som er vigtigt for både dit humør og appetitregulering.
6. A-Vitamin-tabletter
A-vitamin-tabletter kan ligeledes have en positiv effekt i de kolde og kedelige vintermåneder, da det er et essentielt vitamin med antioxidante egenskaber, der blandt andet bidrager til at vedligeholde et nornalt syn, normalt immunforsvar og normal hud. A-vitamin-mangel viser sig ofte ved lav modstandskraft ved infektioner og natteblindhed, og derfor er det også vigtigt, at du får fyldt dine depoter op med A-vitamin i de kolde vintermåneder.
7. C-vitamin gummies med zink
I løbet af vintermånederne kan man godt komme til at mangle C-vitamin, der kan vise sig som konstant træthed, udmattethed, irritabilitet og modløshed. Så hvis du frygter, at du lider af en vinterdepression, kan du overveje at tage en daglig vitamin-vingummi med C-vitamin, da det kan bidrage til at reducere træthed og udmattelse samt give dit immunforsvar et boost.
8. Zink gummies
Zinkmangel kan påvirke din hjerne, og kan blandt andet føre til mange følelsesmæssige forstyrrelser, herunder at påvirke dit humør og din søvn. Blandt andet kan du opleve hyppige humørsvingninger, følelsesmæssig ustabilitet og mental træthed. Derfor er det vigtigt, at du i løbet af vinterhalvåret sørger for at få nok zink indenbords, og her kan zink gummies være et velsmagende alternativ til almindelige zinktabletter.