Den 7. april markerer Verdenssundhedsdag, en dag, der fejres hvert år på årsdagen af Verdenssundhedsorganisationens (WHO) stiftelse. Det er en dag, hvor vi sætter fokus på og øger opmærksomheden omkring sundhedsproblemer, der påvirker mennesker over hele verden.
I år er der et særligt fokus på mental sundhed, og i Danmark er dette tema mere relevant end nogensinde. Vores samfund har i de seneste år set en markant stigning i psykiske udfordringer som stress, angst og depression, og vi skal fortsætte med at øge opmærksomheden og gøre en indsats for at støtte dem, der lider. Læs videre for at få indsigt i, hvordan vi aktivt kan arbejde på at styrke vores mentale sundhed, samt hvilke ressourcer og værktøjer der findes til at hjælpe os igennem de udfordringer, vi møder i hverdagen.
Mental sundhed i Danmark: En voksende udfordring
De seneste år har mental sundhed fået meget opmærksomhed i Danmark, men det er tydeligt, at vi stadig står overfor mange udfordringer. Flere danskere end nogensinde før kæmper med psykiske problemer, og de unge er blandt dem, der bliver ramt hårdest.
Ifølge Sundhedsstyrelsen lider over 20% af både mænd og kvinder i Danmark af dårlig mental sundhed. Tallene er endnu højere blandt unge kvinder – hele 35% af kvinder mellem 16 og 24 år har psykiske udfordringer. Men det er ikke kun de unge, der er berørt. Arbejdsledige, førtidspensionister og personer udenfor arbejdsmarkedet er også blandt dem, der er hårdest ramt, hvor op mod 39% af denne gruppe kæmper med dårlig mental sundhed.
Samtidig ser vi et sundhedssystem under pres. Ventetiderne på psykiatrisk behandling er blevet længere, og mange, der har brug for hjælp, oplever et system, der er presset på ressourcerne. Det gør det svært for dem, der kæmper med psykiske lidelser, at få den nødvendige hjælp hurtigt, hvilket kan gøre en allerede svær situation endnu mere udfordrende. Det er på høje tid, at vi sætter fokus på dette område, så vi kan støtte dem, der kæmper – både gennem samtale og konkrete handlinger.
ABC for mental sundhed
WHO og Sundhedsstyrelsen beskriver mental sundhed som en tilstand, hvor man trives, udvikler sine evner, kan håndtere livets udfordringer, har positive relationer og bidrager til fællesskabet. Mental sundhed er mindst lige så vigtig som fysisk sundhed, da den påvirker både vores trivsel og evne til at klare os i hverdagen – socialt, på arbejdet og i vores personlige liv.
Selvom mental sundhed kan føles kompleks, har forskning peget på tre enkle, men effektive måder at styrke den på:
Gør noget aktivt
Fysisk aktivitet er en af de bedste måder at booste sin mentale sundhed på. Det kan være alt fra en gåtur til at dyrke sport, som hjælper med at reducere stress og forbedre humøret.
Gør noget sammen
Sociale relationer er essentielle for vores mentale velvære. At tilbringe tid med andre, dele oplevelser og støtte hinanden, styrker vores følelse af fællesskab og tilhørsforhold.
Gør noget meningsfuldt
At engagere sig i aktiviteter, der giver os en følelse af formål, kan være en stor kilde til mental styrke. Det kan være alt fra frivilligt arbejde til at forfølge passion eller interesse.
Disse tre enkle trin kan implementeres hver for sig, men når de kombineres, har de det største potentiale for at fremme mental sundhed.
Hvad kan du ellers gøre for at støtte din mentale sundhed?
Langvarig, dårlig mental sundhed kan øge risikoen for både fysiske sygdomme som hjertekarsygdomme, og psykiske lidelser som depression og angst. Desuden lever personer med dårlig mental sundhed generelt kortere end dem, der trives mentalt.
Heldigvis er der mange små skridt, vi selv kan tage for at styrke og beskytte vores mentale sundhed. Det handler ikke om at finde den perfekte løsning, men om at skabe små vaner i hverdagen, der hjælper os med at passe på os selv.
1. Prioriter tid til dig selv
I en verden, hvor vi konstant er online, på arbejde eller socialt engagerede, kan det være svært at finde tid til at slappe af. Men små pauser i løbet af dagen – som en kort gåtur i naturen eller at læse en bog – kan have stor betydning for at reducere stress og skabe balance. For mange danskere er naturen et særligt godt middel til at finde ro, og danske skove, strande og parker giver et tiltrængt pusterum fra hverdagens hektik.
2. Mindfulness og meditation
Mindfulness er blevet en populær måde for mange danskere at håndtere stress og finde ro i hverdagen. Flere og flere tager del i kurser eller finder tid til at meditere, fordi det hjælper dem med at være mere til stede og få bedre mental balance. Ved at fokusere på nuet, kan vi mindske stress og skabe mere indre ro.
3. Trivsel i arbejdslivet
Arbejde er en stor stressfaktor for mange af os, selvom Danmark generelt har et godt arbejdsmiljø. Lange dage, høje krav og det konstante pres om at være "til stede" kan have en negativ indvirkning på vores mentale sundhed. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund begynder at fokusere på at skabe en bedre balance mellem job og fritid. Initiativer som "trivsel på arbejdet", der understøtter både fysisk og mental sundhed, kan være et godt skridt mod en sundere arbejdskultur. Men det er også vigtigt, at hver enkelt af os lærer at tage ferie og tid væk fra arbejdet for at pleje vores egen velvære.
4. Vær åben om dine følelser
I Danmark er vi blevet bedre til at tale om mental sundhed, men der er stadig tabuer. At åbne op om, hvordan vi har det, kan være svært, men det er et nødvendigt første skridt mod at få den støtte, vi har brug for. Det kan være gennem samtaler med venner, familie eller professionelle, der kan lytte og støtte os. For at skabe et samfund, hvor vi åbent taler om psykiske udfordringer, skal vi blive endnu bedre til at støtte hinanden.
5. Boost mental velvære med kosttilskud
Hvis du ønsker at tage ekstra skridt for at støtte din mentale sundhed, kan kosttilskud være en god idé. Kosttilskud kan hjælpe med at forbedre dit energiniveau, din søvn, afslapning og fokus. For eksempel kan magnesium glycinate være gavnligt, da det støtter normal psykologisk funktion, reducerer stress og fremmer bedre søvnkvalitet. Derudover kan L-theanine bidrage til at forbedre både søvn, fokus og fremme afslapning. Køb naturlige kosttilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.
6. Få professionel hjælp
At tale med en psykolog kan være en stor hjælp, hvis du føler dig overvældet eller har det svært. Det giver mulighed for at få luft, forstå dine følelser og finde løsninger på de udfordringer, du står overfor. Det er en styrke at søge hjælp – det er en måde at tage vare på dig selv på.
Gør din mentale sundhed til en topprioritet
Mental sundhed er en rejse, som vi alle kan arbejde på – både på individuelt plan og som samfund. På denne Verdenssundhedsdag, er det en god anledning til at minde os selv om, hvor vigtig vores mentale velvære er. Det handler ikke om at have det perfekte liv eller aldrig føle sig presset, men om at finde balance og give os selv lov til at tage de pauser, vi har brug for.
Brug denne dag som en anledning til at overveje, hvordan du kan sætte fokus på din mentale sundhed. Uanset om du vælger at følge ABC-metoden, eller prøver nogle af vores praktiske tips til at finde indre ro og glæde, er du på vej mod et sundere og lykkeligere liv – både for dig selv og dem omkring dig. Husk, du er ikke alene om dine udfordringer, og det er helt i orden at række ud og søge hjælp, når det er nødvendigt. Din mentale sundhed er vigtig, og det er aldrig for sent at begynde at tage bedre vare på dig selv.